Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
VANAF NU KUN JE GROENTEN BESTELLEN VIA DE MAIL

Deze week ga ik een electrische bakfiets aanschaffen en bestellingen verzorgen in de buurt van mijn woonwijk Noordveen. Dit doe ik in samenwerking en overleg met kratjelokaal.nl

In eerste instantie bezorg ik de binnenstad, Eefde en de wijk Noordveen.

Mijn aanbod is biologische groenten.

Je kunt je aanmelden via mijn emailadres: jan@bioakker

De actuele bestellijst en nadere informatie krijg je dan per mail. Dit zijn dan prijzen, bezorgtijdstip, geen bezorgkosten bij een minimumbedrag van 15 euro, enz.Heb je eerst nog vragen? Bel gerust 0626937991

BIOAKKER: DRIE AKKERS IN EN ROND ZUTPHEN

Midden in Zutphen ligt de Oogsttuin, voorheen Pluktuin. Een prachtig stuk grond, waar leden zelf oogsten en meewerken. Het werken op de akker is aangenaam en helend; dicht bij de aarde, dicht bij de groente die je straks zelf gaat bereiden. Vroeger hoefde meewerken niet persť, maar daar ben ik van af gestapt. Dit jaar is de opzet veranderd. Meer over de Oogsttuin elders op deze site.

In Voorst bewerk ik een perceel van 2 ha groot. Deze akker wordt al meer dan 20 jaar biologisch bewerkt, zonder dierlijke mest.
De grondsoort is rivierklei, variŽrend van licht tot zwaar. Ideaal voor vele groenten!

Daarnaast teel ik op een hele mooie zandgrond in Almen. Door groenbemesting met tuinbonen neemt de vruchtbaarheid daar enorm toe. Het is een zwarte oude es-grond en de akker wordt al 14 jaar biologisch bewerkt.

Alle drie percelen worden minstents 1 keer per jaar door de Skal gecontroleerd.


De BIOAKKERFILM (10 minuten.)

Bild: LANDBOUW ZONDER BIJSMAAKLANDBOUW ZONDER BIJSMAAK

Bij het lezen van de hoofdstukken zal je ontdekken dat 'bijsmaak' evenzeer slaat op onze smaakzin, als op ethiek.

Bild: GROENTETEELTGROENTETEELT

Bij het verbouwen van onze groenten proberen we zo natuurlijk mogelijke groeiomstandigheden te creŽren: zoals wilde planten in de natuur groeien en bloeien.

Dat is te bereiken door een natuurlijke kringloop te respecteren. En dat betekent: zonder gebruik van drijf- of stalmest.

Behalve de ethische aspecten, bevat dierlijke mest een te hoge concentratie aan stoffen voor een evenwichtige plantengroei. Het bevordert epidemieŽn onder de cultuurplanten. Mest is bovendien ongezond voor de mens (denk aan hormonen, antibiotica en colibacteriŽn).
Het motto is: 'een gezonde bodem met een actief bodemleven'!

Bild: DE TEELT VAN ZAAIZAADDE TEELT VAN ZAAIZAAD

Sinds mensenheugenis verzamelt de mens zaden. Zaaizaad bewaarde men eventueel voor ruilhandel, maar men zaaide het ook weer, na selectie, heel gericht uit.

De evolutie werd gestuurd door intuÔtie en ervaring. Zo ontstonden groentegewassen, en daaruit lokale groenterassen.

Op dit moment zijn de verbouwde groenten van Bioakker voor meer dan de helft afkomstig uit eigen geproduceerd zaaizaad en pootgoed.