Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
23-09-2010 Zutphen Vegastad, één dag per week lekker anders eten

Waarom zou ik één dag per week vleesvrij eten? Wat doen wij? En Zutphen als trendsetter.
Zulke vragen roepen vragen op. Elze Boshart en ik, Jan van Arragon, zijn een initiatief in Zutphen begonnen. De strekking hiervan is heel eenvoudig: verander je eetpatroon naar een meer plantaardig gericht eetgedrag. Zie de website voor meer informatie: Zutphen Vegastad

Wat je eet ben jezelf, om maar even voor mezelf te spreken:
"Nu al meer dan 30 jaar vegetariër. Mijn huisarts kent me niet. Ik bruis van energie en kom niets te kort. Vlees wordt door braden met kruiden lekker gemaakt. Dit kan met vegetarische grondstoffen net zo goed en lekker! "
Deze ervaringen wil ik graag met anderen delen, vandaar dat ik me sterk maak voor dit project. Vooropgesteld: iedereen blijft voor zichzelf verantwoordelijk en moet zelf beslissen wat hij eet.
Ik ken ook de gevolgen van vlees eten; die heb ik vroeger aan den lijve ondervonden.
Vleeseten maakt agressief, ik kreeg vaak hoofdpijn en pijn in mijn gewrichten. Je denkvermogen is anders.
Ik heb heel veel dieren in mijn leven gedood en geslacht. Daar wordt je heel hard van, keihard. Nu laten we het doden van dieren aan anderen over: het moderne afschuifsysteem waarin we tegenwoordig ook "onze jongens" de vredesmissies laten uitvoeren. Ik weet precies hoe een dier van binnen in elkaar zit. Het is het product van mijn keiharde opvoeding. Nu weet ik hoe "ik" in elkaar zit, dankzij mijn mentaliteitsverandering na mijn jeugd. Deze verandering wens ik iedereen toe.

Vleeseten is een dogma, door onze ouders, de maatschappij en de reclame erin gepompt. Net zo`n dogma als dierlijke mest, het meest zaligmakende voor je groentetuin! Probeer zelf alternatieven uit voordat je de dwalingen uit het verleden blijft toepassen.
Ik dit betoog ga ik helemaal niet in op het dierenleed en de milieugevolgen die vleeseten en de veehouderij met zich meebrengen. Daarvoor heb ik teveel gezien.


Terug naar berichtoverzicht