Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
20-03-2011 Promotie-onderzoek vanuit Wageningen in pluktuin

De pluktuin aan de Weg naar Vierakker is ontwaakt uit de winterslaap. Slasoorten, koolrabi en allerlei koolplantjes zijn deze week als allereerste de grond ingegaan.
Naast de belangstelling van hulpvaardige leden verheugt initiatiefnemer Jan van Arragon zich dit tuinseizoen in de bijzondere aandacht, die Ester Veen van de universiteit van Wageningen heeft voor zijn 'openlucht-supermarkt'. Veen doet promotie-onderzoek en richt zich daarin met name op de sociale effecten van stadslandbouw. "Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de sociale relaties die kunnen ontstaan als gevolg van het gezamenlijk verbouwen van voedsel of het zien van het groeien van voedsel."

De onderzoekster meldde zich bij Van Arragon na het bestuderen van zijn website over de pluktuin. Ze is bijzonder ge´nteresseerd, omdat Nederland maar weinig stadsboerderijen telt, die ook daadwerkelijk binnen de stadsgrenzen voedsel produceren. "Ik wil graag een specifiek stadslandbouwproject voor langere tijd volgen, door zelf mee te werken en bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij vergaderingen." Tijdens de werkzaamheden woensdagmiddag (tuinbonen zaaien en aardappels poten) meldde Ester Veen zich voor de eerste maal bij de tuinploeg om vervolgens de hele middag enthousiast mee te werken, meldt Jan van Arragon. De bioboer verheugt zich op een bijzondere samenwerking met de wetenschapper.

Overigens telt de pluktuin inmiddels 140 leden, het streven is dit jaar te groeien naar 200 leden. Nieuw dit jaar is de inrichting van de 'bijzondere bongerd': hoogstam met ondergroei van vooral blauwe bessenstruiken. Ook ligt een plan klaar voor uitbreiding van de kruiden- en de bloementuin.

Bron: de Stentor regio Zutphen

Terug naar berichtoverzicht