Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
17-10-2013 GRATIS APPELS PERSEN IN DEVENTER EN ZUTPHEN

Dit jaar zijn er heel veel appels. Helaas is daardoor het aanbod om appelsap te maken zo groot dat alle professionele appelpersen in heel Nederland de hele maand oktober uitgeboekt zijn. Zelf was ik er dit jaar vroeg bij en heb inmiddels al meer dan 2000 liter appelsap van het seizoen.
Dagelijks ontvang ik telefoontjes van particulieren die dit jaar appels over hebben. Vorige jaren was er net genoeg voor het gezin en de buurt, nu is er een overschot.

Bioakker streeft naar lokale duurzaamheid dus past het in het concept een appelpers ter beschikking te stellen. Vanaf nu is er de markt in Zutphen en Deventer de mogelijkheid een bescheiden hoeveelheid eigen onbespoten appels aan de marktkraam gratis te persen. Per persoon kunnen drie kilogram geperst worden. Binnen een paar minuten levert dit ruim 2 liter puur sap op. De appels moeten gewassen zijn en men moet zelf lege flessen meenemen. Het sap blijft één week goed in de koelkast.
De pers, een Versapers, draait langzaam en daardoor komt er geen zuurstof bij het sap. Er vindt dus geen smaakverandering en vitamineoxidatie plaats. Dit initiatief, appels in kleine hoeveelheden te persen, biedt ook de mogelijkheid om het sap per boom gescheiden te houden. Zo proef je jouw eigen unieke boomvrucht!


Deze actie geldt voor het hele seizoen. Vandaag ben ik er mee begonnen. De toeloop was enorm.


Terug naar berichtoverzicht