Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
07-03-2007 DE AKTUELE NIEUWSBRIEF:

Uit het archief. Zo aan de vooravond van het begin van de lente duik ik nog wel eens in de archieven. Dus heb ik mijn oude computer maar weer eens uit de kast gehaald. Hoewel het oudje zelf al een kast op zich is doet ze het nog prima! Ik zoek namelijk naar de brief van het ballonmeisje.
Windows 98 kun je een schat toevertrouwen.
Met de volgende woorden opent zich het archief anno oktober 2004:

----------------------

“ Het was de laatste tijd nogal rustig op de bestellijstjes voor wat betreft achtergrondinformatie. Het lag aan mijn evenwichtigheid, een toestand die dankzij uitersten bereikt kan worden. Extremen hebben dus hun waarden. Om een nieuwsbrief te kunnen schrijven heb je inspiratie nodig. Ik dacht de ommekeer weer enigszins te voelen, toen ik plotseling zondagmiddag j.l. op het landje een ballon met een kaartje zag liggen. De gevonden ballon was de inspiratie voor een brief met als achtergrondgedachte een begin van een nieuwe reeks nieuwsbrieven te beginnen. De ingeving is dus letterlijk uit de lucht gevallen. Ik dacht, als een kind iets begrijpen kan is het voor een volwassene een peulenschilletje. Kinderen eerst, daarna iets voor volwassenen. Misschien is het niveau van onderstaande brief voor u te laag, maar dan moet u geduld hebben, want volwassenen komen later aan de beurt.
Onze jonge wereldburger heb ik het nu volgende briefje, samen met haar ballon en kaartje, toegestuurd:


Beste Els, Zutphen, 3 oktober 2004.

Eindelijk heb ik jou mooie rode ballon gevonden. Hij lag op één van de schoonste plekjes van deze aarde. Dus jij hebt voor wat de vindplaats betreft al een hoofdprijs gewonnen. Het is een stuk land waarop voor veel mensen biologische groenten verbouwd worden zonder dat er een dier onder hoeft te lijden. Ik gebruik namelijk geen dierlijke mest, dus er hoeft voor mijn tuin geen enkel dier gefokt of gedood te worden.

Grote mensen, volwassenen, hebben hier nogal moeite mee. De meesten van hen zijn gewend dat er voor hun gedood wordt. Zelf zijn ze daar namelijk te laf en te bang voor. Ook zijn ze bang dat ze ziek of slap worden als ze geen vlees eten. Nog vaker komt het voor dat volwassenen helemaal niet meer nadenken waar hun eten vandaan komt of hoeveel gif erin zou kunnen zitten.
Maar gelukkig zijn er toch steeds ook mensen die wel bewust hun eten kopen en bewust leven!

Beste Els, je bent nu 9 jaar, dus heb je al heel wat van deze wereld gezien. Vraag eens in je omgeving waarom landbouwers zoveel dieren dicht op elkaar in een hok stoppen om ze daarna als vlees te verkopen. Jij hebt waarschijnlijk de drang om je vrij te bewegen buiten, op de speelplaats of in de natuur. Zou een dier deze drang niet hebben? Zou een dier ook niet graag vrij willen zijn en kinderen willen krijgen? Later op school zul je leren dat het nog niet zo lang geleden is dat Martin Luther King vermoord is, omdat hij zich inzette voor de vrijheid van mensen. Deze mensen werden als dieren behandeld. In Nederland hebben we het al zo goed en zonder dierenleed kan dat nog veel mooier worden.

Els, ik wens je veel vrijheid toe, net als de ballon, en dat jij later ook op het mooiste plekje van deze aarde mag belanden.

Groetjes, Jan. “
------------------------------------------------------------------------------Terug naar berichtoverzicht