Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
21-03-2007 ETEN MET EEN GERUST GEWETEN!

U kent het, het is... de natuurlijke manier waarom ik mijn groenten zo verbouw.

Gisteren heb ik voor de eerste keer de film van Al Gore gezien. Super dat de gemeente Zutphen zo iets promoot! Wat ik miste was de invloed van de bio-industrie op het CO2 gehalte. Dit is in Nederland gigantisch, maar schijnbaar haalt men op wereldniveau nog niet zo diep adem. Of staat dit thema te ver weg van de burger? Toch is de milieubelasting door boeren, de “samenwerkers met de natuur”, enorm. In Nederland is het landbouwaandeel op de totale vervuiling behoorlijk hoog. Op wereldschaal werken de moderne landbouwmethoden catastrofaal.

Waar zijn de idealisten, de Bd` ers bijvoorbeeld?
Je kunt wel rekening met de kosmos willen houden en preparaten aan de grond en de gewassen toevoegen, maar dat heeft allemaal geen zin omdat o.a. het dier misbruikt wordt in de biologische dynamische landbouw. Misbruik heeft zo negatieve instraling. De kosmos is trouwens ook misvormt sinds Steiner en zo vervuild met oorlogzuchtig gedachtegoed. Maar laten we het woord misbruik niet misbruiken, het is nu eenmaal mijn visie. Het wordt de hoogste tijd dat er over echte natuurlijke landbouw nagedacht wordt. En die is intuïtief, heel basaal uit liefde, zonder kalender. Een vegetariër heeft besloten voor een enorm deel uit de voedselkringloop met het landbouwhuisdier te stappen, heel vaak ook uit liefde. Zeker voor de veganist, maar ook voor de vegetariër, is het van levensnoodzaak om na te gaan denken hoe je zonder inzet van dieren toch voldoende voedsel verbouwt. Natuurlijke landbouw is een vorm waarbij geen landbouwhuisdier in de kringloop is opgenomen. De groenten ervan kun je dus met een gerust geweten eten. Ideale oplossing voor bewust levende mensen! U kent het, het is de manier waarop ik mijn groenten verbouw. Het zou mooi zijn als meer mensen zo willen gaan eten, want op wereldschaal moet er zeer snel iets veranderen. En laten we in Nederland alstublieft met de landbouw, de grote geldwolf, beginnen. Er zit namelijk enorm veel subsidie op melk en vlees.

Het misbruik van dieren in de landbouw en zeker ook in de biologische landbouw en zeer zeker ook in de biologisch dynamische landbouw is hemelschreiend. Laat ik het voor de Bd-landbouw het toelichten. Hoewel ik zeer veel sympathie voor deze bewuste boeren heb kan ik het niet begrijpen dat je jouw huisdier, dat je vertroetelt, dat je mak gemaakt hebt, kunt opsluiten en doden. Een dier temmen en mak maken betekent dat het dier, of jou in vertrouwen neemt, of dat het hulpeloos is zonder jou.
Ook is het raar dat Bd-produkten vaak duurder zijn. Ik zie het als afkoopsom van de consument. Buiten dat kent de consument vaak de boer en zijn methoden niet altijd. Nu, ik ken er velen en ze zijn allemaal anders geaard. Maar ten overvloede: de consument houdt alles in stand!

Gisteren na de film was het me weer duidelijk. Volgens mij verandert de wereld alleen als de mens het niet meer accepteert dat er door mensen gedood wordt. Sleutelen aan culturen kan niet. Dan doe je hetzelfde als wij bij de huisdieren doen. Je dwingt dan medemensen mak en onderdanig te worden. Het gedrag, de consument, het denken en het doen moeten veranderen, naar goede voorgeleefde voorbeelden. Heel veel mensen veranderen pas als ze heel veel pijn moeten lijden. Denk maar aan de kikker uit de film die in het kokende water wordt gegooid.
Ik kan me nog de oliecrisis in `72 herinneren, met benzine bonnen. Om in landbouwtermen te blijven, dat was nog maar een peulenschilletje in vergelijking met het kolkende en hopelijk niet het kokende water dat op ons afkomt.

N.b. Dit stukje is een deel van mijn visie. Je bent altijd vrij om te reageren. In dit geval ben ik vooral blij met een bijdrage van BD bedrijven.

Terug naar berichtoverzicht