Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
24-07-2007 DE PRIJS VAN MEST.

“Ziekteverwekkers op groenten voorkomen.” Zo begint een mededeling in het vakblad voor de biologische boer. Steeds vaker lopen mensen voedselvergiftiging op via rauwe groenten en fruit. Salmonella en E coli kunnen in de groenten en fruit komen door het gebruik van besmette mest en drijfmest.
In de VS is hier al onderzoek naar gepleegd en nu begint de Wageningse UR en het Louis Bolk Instituut ook in Nederland dit te bewijzen.
Bronvermelding: ECOLAND nr. 6, juni 2007, bladzij 7

Tot zo ver, eigenlijk weet iedereen dit allang. Iedereen weet ook allang dat bij de gemiddelde mens het immuunsysteem steeds zwakker wordt.

Regenwater spat enorm hoog op in het gewas. Zeker als je de grond kaal schoffelt. Zet maar eens een witte emmer in het veld en meet de hoeveelheid water na een plensbui. In het water zit grond en vooral aan de buitenkant van de emmer zie je de modder. Jouw groente krijgt dus heel wat grond op het blad met alles wat daar in zit. Groente wassen is niet hetzelde als ontsmetten. Ziektekiemen uit mest van warmbloedige dieren moet je dus niet bewust aan grond voor groenteverbouw toedienen.
Mijn advies: verbiedt dierlijke mest bij het telen van groenten. Deze vorm van bemesten is een oude boeren traditie en stamt uit de tijd dat de grond nog arm was en de mens pas net opgehouden was met verzamelen uit de natuur.
Het alternatief lees je op mijn website.

Terug naar berichtoverzicht