Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
23-09-2007 SMAAK, WAAR HEBBEN ZE HET TOCH OVER?

Net hoorde ik op de radio dat de week van de smaak begonnen is. `Tjonge een week lang! Dat dit nog gewenst wordt? Je kunt toch alles chemisch namaken. Het moet toch in orde zijn met smakelijkheid? Maar smaken en behoeften verschillen, dat is duidelijk en ook goed want iedereen is verschillend. Per slot van rekening zijn wij geen hybriden. Bij een hybride is elk individu hetzelfde dus ook de smaakbehoefte.(Foto:hyhridemais,eenzijdige hap uit drijfmest)
Maar kwaliteit laat zich niet eenvoudig in een definitie vangen. Als je zelf sla uit je eigen groentetuin oogst zal dat de smaak positief beïnvloeden. Ook als je de achtergrond van voedselproductie kent en vertrouwt kun je intensiever van het eten genieten. Zo hebben de groenten op puur natuurlijke manier geteeld zonder stinkende mest een diep aroma en een hoog vitaminegehalte. De groei op Bioakker geschiedt langzaam zoals een wilde plant.
Een plant kan zich niet bewegen en is dus aangewezen op een vaste standplaats. Ze is een spiegel van de bodem. Ze neemt ook de smaak en de reuk van de bodem aan. Als wij knoflook eten geurt ons hele lichaam. Zo is het ook bij een plant.
Staat de groente tussen frisse kruiden zonder mest, zoals op Bioakker, dan krijgen we er een hele frisse groente voor terug. Ook de gedachte dat we geen mest gebruikt hebben van ter dood veroordeelde dieren verhoogt het genieten van het voedsel. “Ter dood veroordeeld” is angstverwekkend, daar willen we anno 2007 niets van weten. Dat wordt ook zorgvuldig verzwegen door de productschappen in de landbouw. Af en toe lek er wel eens wat uit, zoals bijvoorbeeld laatst het bloed uit een vrachtwagen met veetransport. De minister van Landbouw moest weer even boos worden en daarna kon men gewoon verder gaan met bio-industrie en superlandbouw. En dat alles om de smaak. Want daar gaat het toch deze week om. Niet mijn smaak, maar laten we eens eens een rauw stukje bebloed vlees nemen, het is nog warm, want vers wordt hoog gewaardeerd. Het blijkt absoluut niet smakelijk te zijn. Met allerlei trucs moeten we het vlees op smaak brengen; met kruiden, zout en behoedzaam braden wordt het eten zalig. Hierdoor vergeten we de treurige basis van onze traktatie. Deze basis kan tegenwoordig uitstekend vegetarisch zijn.
Anno 2007 weten we alles over de basis, de klant ook. Nu is de tijd gekomen dat de klant over zijn gezonde, duurzame basis gaat kiezen. Dat kan elke dag, elke dag van het jaar smaak beleven zonder dierenleed en met een goed geweten. Ook groenten verbouwen volgens de doelstellingen van Bioakker kan op elke akker ter wereld en dan is veeteelt en ontbossing verleden tijd.


Terug naar berichtoverzicht