Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
18-12-2007 HOEVEEL AFSTAND BEWAAR JIJ?

Een column over Kerst.
Met Kerst staan we even stil bij het leven en het licht in het leven. Aan de relatie met de familie en de naaste vrienden wordt extra aandacht besteed en zelfs met onze huisdieren. Afstanden worden kleiner gemaakt. Dat geeft een goed gevoel. Hecht kontact daar is behoefte aan en het is goed om daar extra aandacht aan te geven. Naar mate de afstand groter wordt, wordt de emotionele band steeds kleiner. Dus proberen we de afstand kleiner te maken.

Afstand is het sleutelwoord. Toch is het aantal kilometers toch niet zo belangrijk. Als we iets maar wel of niet willen zien. Ik lees: “De consument koopt de goedkoopste karbonade en het duurste kattenvoer”. Mensen kunnen echt van dieren houden, als ze maar dichtbij zijn. In deze tijd van Internet en televisie gaat de afstand-verkorting toch niet zo snel als je zou verwachten. Nog steeds is Nederland nummer 2 in de productie van nertsenbond. (bron: Leven, nr3,2006). 3,5 miljoen nertsen worden per jaar in ons land vergast. Hoe groot is die afstand in vergelijking tot onze poes? Nertsenbond is 100% vervangbaar, waarom dan nog steeds leed in onze buurt?
Oorlogje spelen kunnen we op de computer doen. Vervanger of stimulator? Bio-industrie naar het buitenland verplaatsen. Is zicht daarop houden wel nodig? Nu heb je toch ook geen toegang tot de stallen.
Elk jaar met Kerst mis ik de ganzen, in de wei.

Vlees- en leedvervangers zouden we kunnen goed gebruiken om oude gewoontes af te leren. Toch maar weer bij jezelf beginnen. Vier daarom Kerst met open ogen! Kijk uit naar vriendschap. Kijk wat je nodig hebt voor een (h)eerlijke maaltijd, waar je van genieten kan. Een recept kan daarbij weer nieuw leven in je leven en in de keuken blazen.
Vraag per e-mail jan@bioakker.nl een heerlijk recept aan: Broccolitaart met dadels en walnoten(bron: Leven, nr. 5, 2007).

Prettige Feestdagen.


Terug naar berichtoverzicht