Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
16-11-2008 BIOAKKER, GROOT IN APPELSAP.

Adam en Eva hadden al iets met appels. Wie heeft er nog nooit met iemand een appeltje te schillen gehad? Kijk eerst naar jezelf, dan valt de appel heel ver van de stam. En iedereen maar bewust leven en duurzaam bezig zijn. En toch rotten er elke herfst alleen al in Nederland duizenden tonnen appels onder bomen weg, al jaren lang.
Appels: of ze worden bespoten en dan doorgedraaid op de veiling, rotten weg of komen uit Nieuw-Zeeland overgevlogen.

Appelcrisis! En toen was er de mobiele pers, www.mobipers.nl

Een nieuwe ontwikkeling en direct een nieuwe ontwikkeling binnen Bioakker. Ik mag twee oude boomgaarden beheren, totaal meer dan 200 bomen op de Voorsterklei! Dat geeft een heel bijzonder mengsel voor appelsap. Na twee proefpersingen met succesvolle afname volgde een lading van 1200 kg appels. Dit leverde 800 liter appelsap. Het rapen van deze appeltjes was een prachtervaring met 7 enthousiaste helpers. De atmosfeer onder ons en in de lucht was stralend. Picknicken tussen de bomen was heerlijk en de twee kleine kindjes, die erbij waren, vermaakten zich sprookjesachtig mooi.
Het sap is verpakt in een tapje van 5 liter en dit alles voor 8,90 euro te koop. En dan te bedenken dat deze boomgaarden al jarenlang geen bestemming meer hadden. Volgend jaar neem ik me voor op tijd met verzamelen te beginnen en schat ik een sapopbrengst van 2000 liter.
Een boomgaard beheren is niets anders dan oogsten, alleen maar. Ga geen kosten maken. Bomen mogen ook doodgaan en plant dan een boom van een modern goed ras.
Duurzaamheidbesef en de ontwikkeling van de mobiele sappers:
“Eindelijk weer een appeltje voor de dorst”.


Terug naar berichtoverzicht