Home
de Bioakker
Filosofie
Pluktuin
Afrekenen Pluktuin
Boerenmarkt
Groenten
Lezingen
Informatie
Nieuws
Links
anmeldung
09-03-2009 DE START VAN

Ik kan definitief met het Pluktuinprojekt beginnen. Vanmorgen ben ik bij de gemeente geweest. De locatie is de akker midden in de stad aan de “Weg naar Vierakker”, op het terrein van het waterleidingsbedrijf. Deze akker, 6000m2, heeft nooit kunstmest of chemische middelen ontvangen. Een prachtig uitgangspunt voor biologische groenten en goed te bereiken vanuit alle wijken.
Dit is de eerste digitale brief die jullie ontvangen. Alle volgende informatie zal voor leden ook zo toestromen via de mail. Je kunt nu lid worden. Daarnaast kun je eventueel Bioakker ondersteunen met een lening.

Verslag informatieavonden.

Beide avonden waren een groot succes. Er werd volop gediscussieerd en de film over farmer John werd hoog aangeprezen door zijn menselijke karakter. De oproep resulteerde in 38 mensen die interesse hebben in deelname aan de pluktuin. Totaal willen 20 mensen participeren in het geven van een lening. De basis is nu gelegd!

Volgende stappen.

Ik zal proberen een informatief artikel in de Stentor en de Zutphense Koerier te plaatsen. Ongeveer 100 personen zouden lid kunnen worden van de eerste pluktuin. Het liefst heb ik dat dit netwerk wordt opgebouwd vanuit de basis. Dus vraag ik bij deze of jullie ook nieuwe leden willen werven.

Hoe word ik lid?

Stort 100 euro en vermeld bij mededeling: voorschot pluktuin 100 euro van …………(jouw e-mailadres+jouw naam + achternaam). Mijn gironummer is 4641445 t.n.v. J.C. van Arragon
In april maakt mijn zoon een site, een afrekeningswebsite, die eruit ziet zoals die van het internetbankieren.
Elk lid ontvangt een inlognummer en met een wachtwoord kun je zelf jouw bedrag van de oogst afboeken. Op deze site staan tevens de prijzen van de groenten. De hele administratie doet iedereen dus zelf! Is de 100 euro bijna op dan stort je weer 100 euro op mijn rekening. Ik tel het dan weer op bij jouw saldo dat vermeld staat op de afrekeningswebsite. En dan kun je weer gaan oogsten. Aan het eind van het seizoen kun je beslissen het restgeld volgend jaar te gebruiken of je vraagt mij het terug te storten.
Stel iemand heeft geen computer? Dan moet hij een computermaatje vinden die hem helpt! Heel eenvoudig toch.

Hoe kan ik helpen met een lening?

Sommigen van jullie kunnen en willen mij graag helpen met de voorfinanciering van Bioakker.
Voor dit jaar 2009 heb ik de volgende begroting:
Zaaizaden 2000
Plantjes 1500
Machines 1500
Tractor 3000
Aanhangwagen 1000
Afrastering pluktuin 1000
Totaal is dit 10.000 euro.
Wil je lening verstrekken stort dan het bedrag op mijn giro 4641445 t.n.v. J.C. van Arragon. Vermeld bij mededeling: lening aan Bioakker … euro van …………(jouw e-mailadres+jouw naam + achternaam).
Ik stel me voor dat een leenbedrag tussen de 200 en 500 euro kan liggen.
Je ontvangt dan na 1 jaar de waarde van 5% rente in de vorm van groenten. Het leenbedrag kan na 1,5 jaar of later teruggevraagd worden. Er wordt een schriftelijk contract opgemaakt.

Tot slot.

Dit project is toch wel enig in zijn soort en super duurzaam, zonder transport, opslag, vers en zonder dierlijke mest. Mede door het internet is deze goedkope en snelle methode levensvatbaar voor klant en boer. Ook de afrekeningssite is uniek en naar mijn mening nog nooit op dit gebied ingezet. Wederzijdse verantwoording wordt hoog geschat; zelf oogsten, zelf administreren! Doordat jullie de oogstwerkzaamheden verrichten en zelf uitrekenen kan de prijs van de biologische groenten nu voor iedereen betaalbaar worden.
De leden worden geheel bij het gebeuren betrokken en kunnen zelf bepalen tot hoe ver. Je kunt bijdragen in hulp bij planten of wieden. Kinderen kunnen van het oogsten meegenieten. Het hele seizoen is de ontwikkeling op de tuin gade te slaan. Ook kan je helpen door een lening te verstrekken.
Ik zal plannen en organiseren en zorg dat aan alle randvoorwaarden wordt voldaan.
Tot zover de eerste nieuwsbrief over “De Pluktuinen van Zutphen” en lieve mensen, vergeet niet: pluk de dag en geniet ervan!

Wordt vervolgd.
Jan


Terug naar berichtoverzicht